Inför Pelicans - Växjö

Publicerad: 2023-08-31
Inför
Två träningsmatcher är avverkade och det är nu dags för säsongens första tävlingsmatch då Växjö tar sig an finska Pelicans på bortaplan i Champions Hockey Leagues första gruppspelsmatch.

Växjö har hunnit med att spela två träningsmatcher under den nya säsongen. Den första spelades på bortaplan mot Linköping, där man föll med 2-4. Även tillställningen efter slutade med ett nederlag då Rögle lyckades vinna med 4-1 i Kristianstad Ishall. Tobias Reider, Dylan McLaughlin och Marcus Sylvegård har gjort Lakers mål under försäsongen.

Under torsdagskvällen är det äntligen dags för säsongens första tävlingsmatch då Växjö tar sig an finska Pelicans på bortaplan i Champions Hockey Leagues första gruppspelsmatch. Pelicans har hunnit med att spela fyra försäsongsmatcher under augusti månad. Laget inledde med en 1-0-vinst mot IFK Helsinki. Därefter förlorade man mot samma lag med samma siffror. I nästa fajt föll man med 2-3 mot Jukurit och i genrepet inför kvällens premiäromgång i CHL besegrade man Tappara med uddamålet 4-3 efter att Patrik Carlsson gjort det matchvinnande målet med mindre än fem minuter kvar.

Växjö och Pelicans har aldrig tidigare möts i CHL-sammanhang. Däremot har lagen spelat två träningsmatcher mot varandra. Senast, vill säga 2019, vann Pelicans med 4-3 medan Lakers segrade med 3-2 efter straffar i början av september 2016.

För Växjös del blir det klubbens sjunde säsong, som man kvalificerat sig till Champions Hockey League. Senast var säsongen 2021-22, där man tog sig vidare från gruppen och åkte sedan ut mot Tappara i åttondelsfinal efter att man förlorat dubbelmötet med 4-6.

För Pelicans del är det blott andra gången klubben är en del av CHL. Första gången var säsongen 2019-20. Då föll man i fyra av sex gruppspelsmatcher och lyckades inte avancera till slutspel.

Under gruppspelet kommer Växjö även möta Stavanger (Norge), Aalborg (Danmark), Biel-Bienne (Schweiz), Ingolstadt (Tyskland) och Rapperswil (Schweiz). Aalborg (8 september), Biel-Bienne (10 september) och Rapperswil (17 oktober) kommer gästa i Växjö. Missa inte de holmgångarna!

Nu laddar vi upp för en fin start på årets tävlingssäsong med en bra prestation i Finland. Förhoppningsvis slutar tillställningen med tre viktiga poäng i kampen om en slutspelsplats.

Kvällens match spelas i Isku Areena i Lahti, Finland med nedsläpp 17:30.

Visste du att…

… Växjös senaste CHL-match slutade med en 2-4-förlust.

… Pelicans senaste CHL-match slutade med en 3-2-vinst efter straffar.

… Växjö har 3-8 i målskillnad under sin försäsong.

… Pelicans har 8-8 i målskillnad under sin försäsong.

… Erik Josefsson, Richard Gynge och Ludvig Nilsson gjorde mål i det senaste mötet mot Pelicans.

Skribent Timmy Renud