Framgångsrik debutsäsong för damjuniorlaget

Publicerad: 2024-03-11
Junior
Växjö Lakers anmälde inför säsongen ett damjuniorlag i nya serien Damjunior Norra, region syd. Via vårserien tog laget sig vidare till playoff inför damjuniorslutspelet. Väl där blev det förlust mot Frölunda och en framgångsrik debutsäsong för Växjö Lakers damjuniorer är därmed över.

- Playoffet visste vi skulle bli väldigt tufft, vi spelade mot Frölunda i grundserien innan jul och vi visste vad som väntade. Vårt mål var att göra det svårt för Frölunda och det tycker jag verkligen att vi gjorde. Trots rätt stora siffror resultatmässigt kunde vi avsluta säsongen med flaggan i topp men för oss är utvecklingen på våra spelare den stora vinsten, säger Linnéa Engstrand, huvudtränare för Damjuniorlaget.

Växjö Lakers flicksatsning försätter växa och tar nya kliv successivt. Ett steg till denna säsong var att anmäla ett nytt lag till den nya damjuniorserien.

Erik Bratell, har varit med som ledare inom flickverksamheten under en längre tid och tog emot beskedet om en ny serie såhär; - När informationen kring damjuniorserien kom, togs den emot väldigt positivt då det är en grupp med målmedvetna tjejer med högt driv att hela tiden utvecklas. Att få möta nya lag med väletablerade klubbnamn inom tjejhockeyn möttes med både förtjusning och nervositet. Vi inledde säsongen med att tillsammans sätta upp målen för gruppen och var rörande överens om vad vi ville uppnå, säger Erik och fortsätter.

- När själva debutmatchen i Damjuniorserien drog i gång, så infann sig en stor nervositet i gruppen, som nog satte käppar i hjulet för att vi skulle få den start vi alla hade önskat. Under hösten blev motståndet allt tuffare, både ålders- och erfarenhetsmässigt men vi lärde oss mycket och utvecklade vårt spel och framför allt laganda.

Under hösten mötte tjejerna tufft motstånd direkt där många väletablerade tjejlag bildade en grundserie. Efter jul gick tjejerna vidare till att spela en vårserie där laget avslutade starkt och knep seriesegern i en relativ jämn serie.

Segern i vårserien tog tjejerna vidare till playoffslutspel, där blev Frölunda för tuffa. Växjö Lakers föll till slut med 2–0 i matcher.

- Att arbeta med det här laget har varit och är fantastiskt roligt och givande! Från att de första bussarna rullade in på Västra parkeringen och en stor del av tjejerna i det här laget tog sina första skridskoskär som hockeyspelare. Till att få spela Playoff i vårt första år i Damjuniorserien, har varit en helt fantastiskt rolig resa att få vara med på. Utvecklingskurvan i det här laget är otrolig och har verkligen rusat uppåt under säsongen, säger Erik Bratell.

I mitten av säsongen skrev Linnéa Engstrand på som huvudtränare för damlaget. Linnéa inledde sin egna karriär som spelare i Växjö Lakers HC men la skridskorna på hyllan för något år sedan och klev in i båset som tränare. Linnéa är bland annat huvudtränare för Smålands TV-pucklag men har även varit huvudtränare för flick- och damlag i Kalmar och Karlskrona.

Hur var det för dig att komma in mitt i säsongen?
- Att komma in i ett nytt lag mitt i säsongen är klurigt. De har ledare och tränare runt omkring sig som de redan känner och de vet hur dessa funkar. Några spelare kände jag till sedan innan tack vare mitt jobb med Smålands TV-pucktjejer, det var såklart en fördel när man ska lära känna resten av laget. Det var säkert några som var skeptiska till min närvaro i första början men jag upplever att jag har lyckats skapa en bra relation med laget och mina spelare, säger Linnéa och fortsätter.

- Samarbetet med de andra ledarna har fungerat jättebra från start. Jag har fått mycket utrymme att sätta min egna prägel på allting och använda mina idéer kring laget. Jag har kunnat bolla tankar och idéer med de andra ledarna och vi har skapat ett väldigt bra ledarteam kring laget, avslutar Linnéa.

Kommunikatör Hanna Södergren