Växjö nollade Frölunda

Publicerad: 2024-10-19
Det blev en härligt spännande kväll i VIDA Arena idag. Växjö spelade uppoffrande och tog emot Frölundas attacker på allra bästa sätt. Det var två Emil som stack ut, Larmi storspelade i målet, men framför att måste vi hylla den andre Emil, Sylvegård alltså. Han firade sig 500:e SHL-match med att göra säsongens första mål, vilket också blev matchens enda. Grattis "Emilarna" och grattis Växjö Lakers till 3 svettiga men välförtjänta poäng.

Första perioden började med ett ganska öppet spel, vi fick omgående ett par tre målchanser och båda målvakterna, Emil Larmi i Växjös och Lars Johannson i Frölundas kasse, fick tidigt känna på pucken. Frånvarolistan för Jörgen Jönssons mannar var fortfarande lång, och fjärdelinan bestod av samma unga talanger som senast, Emon Kulmala, Ville Svensson och Anton Linde, som gjorde det bra mot Luleå. Matchens första utvisning kom redan efter 4,5 minut, när Felix Robert fick en tvåa för en tripping, men det där stora småländska hjärtat som Växjö Lakers står för, svarade för ett grymt boxplay och vann skott på mål med 4-0 under de två minuterna man var en man mindre. Vilket styrkebesked!

Det var rejäl fart på isen, och det böljade friskt fram och tillbaka. Gästerna satte press i Växjös zon, men hemmalaget spelade tight framför eget mål, och de skott som kom igenom stod Larmi stabilt i vägen för. Snabba omställningar och rena kontringar var det Växjö som stod för och de blåa var grymt starka utmed sargerna och vann många dueller där. Victor Stjernborg och Joachim Blichfeld vållade mycket bekymmer i Frölundas zon, och det var Blichfeld som vaskade fram Frölundas första utvisning, en slashing signerad Niklas Lasu. Kul att se Ville Svensson ta för sig i powerplay också. Men Lasse Johansson stod emot och gästerna klarade också av sitt första boxplay i matchen. Slutet på perioden blev lika händelserik men vi summerar första period med 0-0, 13-9 i skott på mål och vars 1x2 minuters utvisning.

Andra perioden inleddes i samma höga tempo där momentum skiftade fram och tillbaka, närmast mål inledningsvis var Brian Cooper med en klockren stolpträff efter fin framspelning av Dylan McLaughlin i fjärde spelminuten, Strax därefter hade Frölunda en tung attack mot Larmis kasse, där Manuel Ågren drog på sig en hakningsutvisning. Men ännu en gång svarade Växjö upp med ett vasst boxplay, och gästerna kammade noll även denna gång. Det märktes inte i någon större omfattning att Växjös juniorkedja var på isen, de är talangfulla, men framför allt vågar de spela ut och som sagt, de gör det riktigt bra. Mitt i perioden kom en Frölundautvisning på Mikael Ruohomaa för en slashing, och med minuten kvar åkte även Linus Nässén ut för en hakning. 5-3 för Växjö i en minut, det borde väl betyda mål? Jodå, han firade sin 500:de match i SHL med att göra säsongens första balja, äntligen Emil Sylvegård! Den har du kämpat för! Grattis!

Efter att utvisningarna var över var det fortsatt bra tryck från Växjö, Frölundaspelarna gick på knäna eftersom de inte kunde byta och Växjö bombarderade skott efter skott mot Lasse Johansson. Eric Martinsson laddade kanonen och Växjös andra ramträff för kvällen var ett faktum. Stolpen hade knappt slutat klinga när Manuel Ågren några sekunder senare satt i ribban. Att vi i detta skede av matchen var mycket nära ett 2-0 mål är nästan att ta i i underkant. Med knappa 3 minuter kvar kom en oturlig tripping från Otto Koivula, skulle det bli Frölundas biljett in i matchen? Nej, det blev det inte Emil Larmi stod pall, och när han var överspelad tog Petter Granberg över och agerade ladugårdsvägg. Ännu ett grymt boxplay från Växjö, även om Frölunda verkligen hotade denna tredje gången med skiljt manskap. Perioden slutade då 1-0 i mål, skott på mål landade på 7-10, och 2x2 minuters utvisning för vardera lagen.

Tredje perioden började med samma matchbild som de två tidigare perioderna, gästerna spelade ganska bra, man tog sig framåt i banan, spelade fast Växjö gång efter annan i egen zon, men Växjö tillät inte sina motståndare att komma till de där riktigt farliga lägena, och de gånger de ändå tog sig igenom stod Emil Larmi på rätt plats och hade full kontroll. Samtidigt fortsatte Växjö med sitt höga presspel, bra forecheck och en enorm kampvilja utmed sargerna vann man puckar och satte hårt tryck mot Johanssons kasse. Det skiljde ju bara ett mål på tavlan, och nästa mål skulle bli mycket betydelsefullt.

Med 11 minuter kvar fick Tom Nilsson en tvåa efter att ha dragit omkull Filip Eriksson, och ett nytt powerplay för Växjö stod för dörren, och en bra chans att kanske rentav punktera matchen, men tyvärr lyckades man inte alls få till något bra powerplay, utan Frölunda kunde ganska komfortabelt spela av dessa två minuter. Efter matchens sista powerbreak ökade gästerna tempot lite, nu gällde det för Växjö att hålla huvudet kallt, byta i tid, räkna rätt och hålla sig på isen. I Frölundas offensiv öppnade det sig för en del kontringar, och med mindre än 4 minuter kvar kom Växjös 4:e ramträff, denna gång från matchens ende målgörare, Sylvegård. Växjö pressade tillbaka Frölunda så pass hårt, så att det endast var 46 sekunder kvar när Roger Rönnlund kunde ta sin time-out, och spela 6-5 för en ev kvittering, men Växjö grejar det, och tar 3 grymt sköna och välförtjänta poäng ikväll.

Sammanfattning i siffror då:

1-0 #51 Emil Sylvegård 29:55 (ass #12 Koivula, #86 Blichfeld)

Skott på mål 27-23 (13-9, 7-10, 7-4)

Utvisningarna slutade 3x2 minuter för Växjö och 4x2 minuter för Frölunda.

Nästa match blir på torsdag den 24/10 då Växjö åker till Örebro. Pucken släpps 19:00, följ matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.