Övertidseger i Västerbotten

Publicerad: 2023-11-16
Många trodde på målsnålt och tillknäppt när Skellefteå och Växjö drabbade samman på torsdagen när SHL startade om. Men det blev tvärtom. Mål redan efter 19 sekunder av Marcus Sylvegård som senare kunde avgöra tillställningen på straffar till resultatet 4-5 och därmed fira både ett hattrick, 4 gjorda mål och 2 poäng med hem till Småland!

Från seger i tyska Ingolstadt hela vägen med flyg upp till Västerbotten och Skellefteå för omstart i SHL. Ja, så har det sett ut de senaste dagarna för Växjö Lakers. Lite resestela kanske man hade förväntat sig. Nejdå, här tokstartar man istället genom mål i matchens första anfall. Gabbe Carlsson spelar snyggt upp till Joel Persson som hittar Sylvegård den yngres blad framför Linus Söderström och vi har 0-1 redan efter 19 sekunder.

Sedan ser vi ett kontrollerat Lakers spel, där man ligger rätt över hela banan och hemmalaget har ganska svårt att komma in på kassen. Men sedan helt plötsligt så brakar allt löst i den 16:e minuten när först Kalle Kossila hittar Marcus Sylvegård igen, som gör sitt och kvällens andra mål till 0-2 för gästerna efter 15.14

Men den glädjen varade inte länge. För redan efter mindre än 30 sekunder så är det reducerat i Skellefteå Kraft Arena när Axel Sandin-Pellika hittar Simon Robertssons blad som styr in 1-2 pucken efter 15.42. Och bara 1.18 senare så åker Emil Sylvegård ut för en boarding och då passar givetvis Jonathan Pudas på att bomba in 2-2 från blålinjen när klockan stannar på 18.11. Så på 4 minuter och46 sekunder vänder tillställningen från 0-2 till 2-2.

Alla experter som tippat på max tre mål på hela matchen fick nästan nypa sig i armen efter första perioden där skotten går till hemmalaget med 10-8. Fyra mål efter en period blev totalt sju mål efter två perioder. Allt börjar med en Lakers kontring i början av den femte minuten där Kalle Kossila i kontringen hittar en fri Marcus Sylvegård som kan prickskjuta in sitt tredje mål för kvällen och ett hattrick för nummer 18, efter 4.08.

Sedan blir det lite svajjigt fram och tillbaka, inget jätte skönspel direkt. Och sen, åter igen i den 16:e minuten smäller det igen när Ludde Nilsson hittar en retur efter skott från Gabbe Carlsson och vi har 2-4 efter 15.53. Men det verkar vara mer en regel än ett undantag att Lakers antingen får ett mål i baken ganska omgående, elelr att man åker på en utvisning och tappar momentum. Den här gången är det Eric Martinsson som får vila efter en fasthållning av klubban. Och då får Oskar Nilsson stänka in en reducering från blå efter 18.18. Hel den biten med utvisning och mål kändes väldigt onödigt i det läget.

Istället för en tvåmålsledning så blev det bara ett när man gick in för den andra vilan. Skellefteå vinner åter skotten, denna gång med 14-8 och hade skotten totalt med 24-14 efter två spelade perioder. Och det var givetvis inte slut på målen där. Men det skulle dröja enda till e sista minuterna. Och det kommer en kvittering från hemmalaget och givetvis i PP för Skellefteå som därmed gör 3 mål i den spelformen denna afton.  Och det är Axel Sandin-Pellika som hittar pucken efter en retur och det är 4-4 efter 16.48.

Matchen skulle till slut gå till både overtime och ett straffavgörande. I overtime var det Skellefteå som var närmast ett avgörande. Och när väl straffarna skulle avgöra så steg Marcus Sylvegård åter fram och avgör med ett distinkt skott i den fjärde straffrundan efter att samtliga övriga missat. Och det blev Marcus fjärde mål för kvällen. Därmed bonuspinnen med hem till Småland och ytterligare en serie kan läggas till handlingarna i Skellefteå Kraft Arena. Skotten vinns dock av hemmalaget med 41-27.