Inför Färjestad - Växjö

Publicerad: 2024-01-11
Efter fyra matchfria dagar är det under torsdagskvällen återigen dags för SHL-hockey då det stundar seriefinal i Löfbergs Arena mellan ettan Färjestad och tvåan Växjö.

Växjö inledde det nya året med att 4-2-besegra Malmö på hemmais inför 4468 åskådare. Ett par dagar efter segern väntade nästa hemmamatch då Skellefteå kom på besök. I mitten av den första perioden öppnade Joel Persson målskyttet i matchen och 1-0-ledningen stod sig ända till i början av den tredje perioden, där gästerna kvitterade i numerärt överläge. Som om inte det vore nog tog Skellefteå även ledningen drygt tre minuter senare. Därefter jagade Lakers en kvittering, men lyckades inte överlista Linus Söderström ytterligare en gång.

Trots det senaste nederlaget ligger Växjö alltjämt tvåa i tabellen. Laget är två poäng före trean Leksand och fyran Linköping. Vidare är man fyra pinnar bakom serieledaren, Färjestad. Just Färjestad väntar dessutom på bortaplan under torsdagskvällen i en glödhet seriefinal lagen emellan.

Karlstadslaget lyckades vända 0-2 till 6-3 senast borta mot Örebro efter bland annat två mål av SHL:s skyttekung, David Tomasek. Trots segern senast har Färjestad haft det lite tyngre på sistone då laget endast lyckats vinna två av sina fem senaste fajter.

Säsongen 2022-2023 slutade lagens inbördes möten på följande vis:

22-09-22 | Färjestad – Växjö 4-2
29-10-22 | Växjö – Färjestad 3-2 OT
05-01-23 | Färjestad – Växjö 1-0 SO
04-02-23 | Växjö – Färjestad 4-0

Fjolårets fyra grundseriematcher lagen emellan slutade med hemmavinst. Två efter ordinarie speltid medan en fick avgöras efter förlängning och en annan efter straffar. De båda lagen fick också hålla en varsin nolla mot varandra.

Kvällens batalj blir säsongens tredje möte mellan Färjestad och Växjö. I den första matchen lyckades Färjestad vinna med 4-1 på hemmais, men Växjö tog snabb revansch senast då man segrade med 4-2 i VIDA Arena. Bataljen ägde för övrigt rum den 7 december. I och med säsongens resultat har sex raka inbördes möten slutat med hemmavinst. Den sviten kommer såklart Lakers göra allt för att bryta under torsdagskvällen.

Sett till de åtta senaste tävlingsmatcherna på resande skridsko har Växjö segrat i imponerande sex. Färjestad å sin tur har förlorat två av sina fyra senaste tävlingsmatcher hemma i Löfbergs Arena.

Kvällens match spelas i Löfbergs Arena, Karlstad, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… fyra av de sex senaste inbördes mötena i Karlstad har slutat oavgjort efter 60 minuter (alla sammanhang inräknat).

… med sina 108 mål är Färjestad det laget som gjort överlägset flest mål i SHL hittills under säsongen.

… senast Växjö tog tre poäng i Karlstad var den 9 mars 2021 då man vann med 3-2 efter att Richard Gynge gjort det matchvinnande målet.

… Färjestadsstjärnan, David Tomasek, har gjort 18 mål på 31 matcher.

… Växjö är det laget som släppt in minst mål (67) i hela SHL.