Inför Frölunda - Växjö

Publicerad: 2024-02-15
Inför
Efter ett långt landslagsuppehåll är det, under torsdagskvällen, äntligen dags för SHL-hockey igen. Denna gång beger sig Växjö till Göteborg för att ta sig an Frölunda i jakten på ytterligare en seger.

Tolv dagar har gått sedan Växjös senaste match, som resulterade i lagets andra raka viktoria. Tillställningen ägde rum i VIDA Arena, där Timrå gästade. I mitten av den första perioden öppnade den 33-årige veteranen, Martin Lundberg, målskyttet. Det dröjde sedan till slutet av mellanakten innan vi fick bevittna nästa fullträff. Denna gång var det Marcus Sylvegård som hittade nätmaskerna. Med mindre än nio minuter kvar av den ordinarie speltiden reducerade Timrå, men kom inte närmare än så. I stället kunde Tobias Rieder fastställa slutresultatet till 3-1 i numerärt överläge med 3.44 kvar av den ordinarie speltiden.

Under torsdagskvällen jagar Växjö sin tredje raka seger då man gästar Frölunda. Göteborgslaget är i en ruskigt bra form då man radat upp sex vinster i följd. Försvarsspelet har fungerat ypperligt under segersviten då man endast släppt in nio mål samtidigt som man gjort 19 framåt.

Säsongen 2022-2023 slutade lagens inbördes möten på följande vis:

27-09-22 | Frölunda – Växjö 3-1
06-10-22 | Växjö – Frölunda 2-1
01-11-22 | Frölunda – Växjö 2-4
12-01-23 | Växjö – Frölunda 2-0

Växjö vann tre av fyra grundseriemöten mot Frölunda under den föregående säsongen. Lagen drabbades även samman i semifinal i SM-slutspelet, där Lakers till slut stod som segrare med 4-2 i matcher, efter att man vänt ett 1-2-underläge.

Kvällens möte mellan Frölunda – Växjö blir det fjärde och sista under säsongens grundserie. De tidigare tre fajterna har slutat med Växjö-vinst. Matcherna i VIDA Arena slutade med en tremålsdifferens (3-0 och 4-1) medan det hittills enda mötet på bortaplan blev desto jämnare då Lakers först segrade efter förlängning. För övrigt prickade Joachim Blichfeld in segermålet.

Med tanke på att Växjö är serieledare och Frölunda har en strålande form lär vi få se en sevärd och spännande batalj under torsdagskvällen. Lakers kan utöka avståndet till Frölunda till tio poäng. Samtidigt kan kvällens motståndare krympa avståndet till endast fyra pinnar. Mötet i afton är således av stor betydelse för de båda topplagen.

Kvällens match spelas i Scandinavium, Göteborg, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Växjö vunnit åtta av sina tio senaste matcher.

… Frölunda vunnit sju raka hemmamatcher med en målskillnad på 24-8.

… Växjö vunnit sex raka inbördes möten mot Frölunda (alla sammanhang inräknat).

… Max Friberg är, med sina 31 poäng (11+20), Frölundas poängkung.

… Tobias Rieder har gjort mål i två raka matcher.

Skribent Timmy Renud