Draftkollen med Patrik Hall

Publicerad: 2024-06-27
Nyhet
I helgen är det dags för årets NHL-draft som äger rum den i 28–29 juni 2024 i Sphere i Paradise, Nevada i USA. Vi håller oss uppdaterade genom draftkollen med assisterande sportchef Patrik Hall som bland annat delger vilka Lakersspelare som väntas gå.

Vad är hetaste samtalsämnet inför årets draft?
- I år är ett sådant år där det inte är så mycket dramatik kring vem som kommer att bli vald som etta, San José väljer först i ordningen och det är en collegespelare som heter Macklin Celibrini som alla förväntar sig kommer att vara först upp på scen. Därefter är det en mer oberäknelig draft, många ryska spelare som är duktiga i den här kullen och NHL har inga embargon kring det. För svensk del är det ingen som väntas gå bland de allra tidigast valda, utan mer action från plats 20 och framåt. Det kan bli två norska spelare i förstarundan, Michael Brandsegg-Nygård som har spelat i Mora och Stian Stolberg från Vålerenga, så det sticker ju ut då de aldrig någonsin tidigare haft en enda spelare vald i förstarundan.

Vilka Lakerskillar kan väntas gå i årets draft?
- I år är det draftår för spelare födda 2006 och sent födda 2005, och i just den kullen har vi två backar som varit väldigt framträdande med både klubb- och landslag i Alfons Freij och Leo Sahlin-Wallenius. De kommer att bli valda, det är mer en fråga om hur tidigt det blir. Sedan är det alltid svårare att läsa av senare i rundorna när det är mindre konsensus kring vilka spelare klubbarna gillar. Det finns några kandidater som kommit på tal, exempelvis Joel Svensson som egentligen kunde blivit vald redan förra sommaren och haft ett väldigt bra år i juniorlag och utlånad till Kristianstad som väckt en del uppmärksamhet. Sedan finns det flera duktiga som varit på tapeten som har gjort det bra i juniorlagen.

För den som inte har koll. Vad innebär det att bli draftad?
- NHL-draften är deras interna fördelningssystem kan man säga, man vänder på tabellen och tingar spelare i tur och ordning för att ge möjligheter för de sämsta lagen att få in de allra hetaste unga talangerna och ser till att alla 32 lagen har ett bra inflöde av talang. När man blir vald i draften blir man tingad av den klubben i fyra år till att börja med och ingen annan NHL-klubb kan då skriva kontrakt med den spelaren. För de allra flesta kör man ju på i sina respektive hemmaligor ett par år innan det är dags att försöka slå sig in i NHL.

Om man blir draftad bjuds man ofta över på så kallade developement camps kort därefter. Vad händer där?
- Det är ett sommarläger för de unga spelarna kan man säga, mestadels sådana som är i 18-22-årsåldern och inte ännu slagit sig in i ligan. För de som blir draftade nu i veckan blir det en möjlighet att få bekanta sig lite med vad som kan bli framtida stad och klubb och de som jobbar där. De flesta lagen är på is och genomför lite tester också för att kunna följa upp över de kommande åren.

NHL Draften sänds på Viaplay.
Första rundan startar 01.00, svensk tid, natten mellan den 28 och 29 juni.
Andra rundan startar 17.30, svensk tid, lördagen den 29 juni.

Kommersiell Chef Carolina Toresson