Inför Växjö - HV71

Publicerad: 2023-11-25
Senast tog Växjö sin fjärde raka SHL-vinst då man lyckades vända 0-2 till vinst med 3-2 efter förlängning borta mot Frölunda. Under lördagskvällen jagar Lakers ytterligare en seger då rivalen, HV71, gästar.

Växjö går från klarhet till klarhet och har inte förlorat en tävlingsmatch på över tre veckor. Laget har nyligen slagit ut tyska Ingolstadt i Champions Hockey League-slutspelet samt radat upp fyra segrar i följd i SHL. Allra senast tog man en mycket meriterande vinst borta mot Frölunda.

Efter en mållös första period gjorde Frölunda två mål på drygt fem minuter under den sista halvan av mellanakten. När endast 17 sekunder återstod av perioden reducerade veteranen, Martin Lundberg, med säsongens andra fullträff. I den tredje perioden klev danske, Joachim Blichfeld, fram och kvitterade tillställningen med mindre än fyra minuter kvar. Matchen fick sedan avgöras efter förlängning, där återigen Blichfeld höll sig framme och avgjorde i numerärt överläge.

Inför kommande SHL-omgång ligger Växjö på en andraplats i tabellen efter att ha spelat in 34 poäng på 20 matcher. Laget är fem poäng efter serieledaren, Färjestad, och en pinne före trean Linköping. På en trettondeplats, med 23 poäng på kontot, hittar vi derbyrivalen, HV71, som är Lakers motståndare under lördagskvällen.

HV71 har i skrivande stund fyra poäng upp till säker mark och är fem pinnar ifrån en slutspelsplats. Jönköpingslaget har spelat upp sig på slutet då man tagit poäng i sex raka matcher, varav fyra slutat med seger. Senast lyckades man vända underläge till vinst mot Timrå och samma sak hände i fajten dessförinnan, där Leksand fick se sig besegrade.

Säsongen 2022-2023 slutade lagens inbördes möten på följande vis:

22-10-22 | HV71 – Växjö 5-2
17-12-22 | Växjö – HV71 5-4 OT
30-12-22 | HV71 – Växjö 1-2
21-02-23 | Växjö – HV71 3-0

Fjolårssäsongens möten lagen emellan slutade med tre Växjö-vinster av fyra möjliga. Under båda tillställningarna i VIDA Arena fick hemmalaget segerjubla. Ena gången efter förlängning och vid andra tillfället efter ordinarie speltid efter en betryggande 3-0-viktoria.

Hittills under säsongen har Växjö och HV71 mötts en gång tidigare. Den matchen spelades i Husqvarna Garden, Jönköping, där hemmalaget segrade med klara 4-1. Lakers kommer såklart rejält revanschsuget till kvällens batalj och kommer i vanlig ordning gå för tre poäng. Såväl Växjö som HV71 är bland seriens mest formstarka lag, vilket öppnar för en mycket sevärd och högklassig kamp i afton. Nu gör vi allt för att sjunga hem tre nya poäng till våra hjältar!

Kvällens match spelas i VIDA Arena med nedsläpp 18:00. Arenan öppnar redan 16:00. Välkomna då!

Visste du att…

… Joel Persson har hamnat i poängprotokollet i fem raka SHL-matcher.

… HV71 är seriens sämsta bortalag då man endast spelat in fyra poäng på tio matcher.

… Växjö är obesegrade i sju raka tävlingsmatcher på hemmais.

… HV71 har släppt in 43 mål på sina tio bortamatcher under säsongen.

… sett till de tio senaste matcherna har Växjö spelat in flest poäng (21) i SHL.