Bästa småländska laget!

Publicerad: 2023-11-04
Smålandsderbyt i Vida Arena blev en trevlig tillställning. Derbykänslan var hög, kampen på isen hård, och en hel del känsloyttringar. Men framför allt blev det en riktig målfest, hela 9 mål framåt och bara ett bakåt. En helt igenom bra insats med många individuella framgångar, framför allt 4 poäng var för Persson och Kossila.

Växjö Lakers satte högsta fart redan från start i kvällens Smålandsderby, och man fick med sig matchens första utvisning redan i första spelminuten, då David Quenneville fick svalna lite efter en interference. Växjö satte upp ett bra powerplay, med flera fina lägen men Emil Kruuse började stabilt och stoppade alla försök. Växjö trummade på bra, men Oskarshamns försvar var samlat och intakt, och gjorde det svårt för både puckar och folk att komma igenom. Sen var de snabba på att ställa om också, så ingen rast eller ro för Emil Larmi med andra ord.

Men det var Växjö som skulle ta ledningen i matchen, med 8:45 kvar på klockan ringde det bakom Kruuse när Zach Giuttari lossade bössan från blå och Tobias Rieder skymde framför målvakten. Och av bara farten så kom 2-0 bara 47 sekunder senare, när Marcus Sylvegård fick tag på en puck mitt i slottet och gick brett och nätet rasslade igen. Ett bra ryck av Lakers där, som ändå varit det spelförande laget så här långt. Men gästerna fick chansen när Gabriel Carlsson först blev fälld och sen råkade fälla en annan spelare när han skulle resa sig. 2 minuter på Carlsson för en tripping blev domen. Men Lakers boxplay var stabilt, tryggt och tätt, och man var snart fulltaliga igen. Det tog bara dryga minuten i spel 5-5 innan det ringde för 3-0 bakom gästernas målvakt, när Tobias Rieder bröt sig in och virkade upp en magnifik backhand i nättaket, och det blev också slutresultatet i denna första, imponerande period av Växjö. Skotten slutade 14-6, och vars 1x2 minuters utvisning delades ut.

Andra perioden drog i gång liksom i första med en tidig utvisning för gästerna när Hugo Jonasson la armen runt Kalle Kossila och helt enkelt bara drog omkull honom. Lakers ställde upp för powerplay, men man slarvade vid offensiva blå och Lukas Jasek bröt passningen från McLaughlin till Martinsson, kom solo mot Larmi som fick kapitulera efter en fin dragning av Jasek. Ett mål i boxplay kan ju ge vilket lag som helst tändvätska, men Växjö höll ändå ihop bra och tog sig igenom det lilla momentum som Oskarshamn skapade sig, och efter 08:45 spelat kom gästernas tredje utvisning, när Hynek Zohorna hakade lite väl mycket på Robert Rosén, men tyvärr gjorde Växjö ett av sina sämre powerplay och fick det inte alls att stämma.

Sen hamnade matchen i ett riktigt spelförstörande moment, vi såg flera hakningar och irritationsmoment, innan Keegan Lowe åkte med huvudet före in i sargen efter en riktigt tuff boarding som tacklande Viktor Lodin bara fick 2 minuter för, vilket Lowe protesterade mot helt befogat, men då åkte Lowe på en abuse of officials och 2 minuter. I nästa spelsekvens fick vi se när gästernas hittills enda målgörare Lukas Jasek fulltsändigt överföll Kossila med en riktigt ful slashing, som efter videobedömning gav Jasek 5+game. Växjö Lakers utnyttjar läget och går från 3-1 till 5-1 under detta 5-minutersöverläge genom mål av Joachim Blichfeld och Marcus Sylvegård. Oskarshamn märkbart uppgivna och ännu en utvisning kom när Anti Oksanen slog klubban ur händerna på Emil Sylvegård. Det var det sista som hände i perioden och Lakers gick till vila med 5-1 inför tredje, 12-6 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö, och 4x2 +5 +20 minuter för gästerna.

Tredje perioden startade på bästa sätt, Joel Persson laddade från blå, och Blichfeld styrde in 6-1 i det powerplay som denna tredje period började med. Spel 5-5 blev det inte så länge innan det var dags igen när Patrik Karlkvist visades ut för en boarding på Brian Cooper, men när Oskarshamn blev fulltaliga visades Joel Persson ut för en oturlig hög klubba, och äntligen en chans för dem att spendera lite tid i Växjös zon. Men det är Lakers för hela slanten ikväll, 7-1 ramlade också in bakom Kruuse när Martin Lundberg styrde in skott från Zach Giuttari mitt i perioden. Ja, att gästerna gett upp detta nu stod väl helt klart, dock var det fortsatt lite irriterat och lite efterslängar. Men Växjö fortsatte bara ösa in mål, 8-1 på tavlan kom upp genom Robert Rosén som bara hade att raka in passningen från sin namne, Elias Rosén, 7.e back ikväll men spelade istället för Lowe efter tacklingen han fick ta emot i andra. 9-1 kom också genom Gabriel Carlsson, och Lakers gick verkligen för tvåsiffrigt men gästerna klarade sig från ännu ett baklängesmål. Matchen i siffror då: 9-1, 39-17 i skott på mål och endast 1x2 3x2 minuters utvisning för Växjö, och 6x2 + 5 +20 minuter för Oskarshamn.

Nu är det landslagsuppehåll och Växjö Lakers nästa match blir i och mot Skellefteå. Torsdagen den 16/11 kl 19:00 släpps pucken, följ gärna matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.