En bra laginsats gav 3 nya poäng

Publicerad: 2024-02-03
Ikväll väntade sista lördagsmatchen i grundserien när Växjö Lakers tog sig an ett formstarkt Timrå IK. Efter en gedigen laginsats stannade samtliga poäng i Vida Arena och slutresultatet skrevs till 3-1.

Växjö ställde upp med Adam Åhman mellan stolparna och Kalle Kossila tillbaka i förstalinan. Matchen inleddes i ett högt tempo, och båda lagen vaskade fram tidiga och bra lägen redan från start. Timrå kommer ju med ett bra facit i ryggen, och likaså Växjö vann ju senast mot Rögle.

Spelet fortsatte bölja fram och tillbaka, möjligtvis var det Växjö som kom till lite vassare lägen, bland annat hade Robert Rosén ett fint avslut i stolpen bakom Jacob Johansson i Timrås kasse. Timrå skapade också ett par riktigt vassa lägen där Åhman fick briljera.

Defensiven i båda lagen stod annars för bra insatser också, då man blockade skott och höll sina motståndare på rätt sidan, men efter drygt 13 minuters spel lyckade Martin Lundberg slita sig loss från sin bevakning, samtidigt som Keegan Lowe la ett skott mot mål, och ”Marre” kunde ganska ohotad styra in kvällens första mål. Med 4,5 kvar kom en interferenceutvisning på Victor Stjernborg, och Timrå fick chans i powerplay att kvittera, men Växjös boxplay förhindrade detta på ett effektfullt sätt. I slutet på perioden var det nära ett nytt Växjömål, När Robert Rosén hittade Dylan McLaughlin mitt i slottet men Johansson nekade.

I andra perioden var det Växjö som kom ut och tog kommandot i matchen, man masserade Timrå i deras zon och fick betalt i form av en hakningsutvisning på Sebastian Hartmann. Ett riktigt bra powerplay där Joachim Blichfeld hittade Marcus Sylvegård som sökte Kalle Kossila men pucken smet undan via Kossilas skridsko. Närmare ett mål kom inte Växjö under denna utvisning. Sen fick Timrå lite energi och skapade några offensiva lägen men Adam Åhman var med på noterna. Sen började spelet åter bölja fram och tillbaka, med några halvchanser och få avblåsningar.

Mitt i perioden skapade gästerna lite rejälare oreda framför Åhman, som dessutom blev berövad sin klubba, men tack vara ett solitt defensivarbete lyckades man få bort pucken från egen zon och ordningen kunde återställas. Dock tillfälligt, då Timrå verkligen tryckte på gasen och ställde rejäla frågor till hemmalaget, och man närmade sig en kvittering flera gånger om , men Adam Åhman spelade briljant. Mitt i denna forcering från gästerna, glimrade Växjö till och Marcus Sylvegård satte 2-0 efter en av få offensiva tekningar. Skönt att svara upp med det målet efter Timrås press den andra halvan av perioden.

I tredje perioden visades Gabriel Carlsson ut för en tripping redan efter 16 sekunder, och Timrå fick chansen till en tidig reducering, men icke sa Växjö, som ställde upp ännu ett väl genomfört boxplay. Några minuter senare drog Filip Hållander iväg pucken ut över plexit från egen zon och fick därmed besöka botbänken, men gästerna stod upp bra och klarade av denna utvisning. I spel 5-5 svängde det åter från sida till sida, nästan likt en tennismatch. Långa sekvenser utan avblåsningar och med få rejäla målchanser.

I en snabb spelvändning kom Timrå i en 3 mot 2 situation där pucken gick som på räls och Filip Hållanders avslut kunde inte ens en storspelande Adam Åhman göra något åt. Matchens sista powerbreak kom med 06:49 kvar, och att vi kunde vänta oss en anstormning från gästerna stod nog helt klart. Dock satte Timrå sig själva i en dålig sits när Per Svensson satte upp sin klubba mellan benen på Ludvig Nilsson, och domarna visade en 5:a på isen, och gick sedan ut för att kolla video. Efter videobedömning sänkte man dock straffet till en 2:a. Det tyckte väl inte publiken var tillräckligt straff för det tilltaget, men det var glömt när Tobias Rieder från backplats dammade in 3-0 någon minut in i powerplayet. Med ca 2:30 kvar lämnade Johansson kassen och Timrå tog time-out för att spela 6-5 men man kom inte närmare, Växjö svarade för en mycket stabil insats ikväll och vinner rättvist.

Sammanfattning:

1-0 #27 Martin Lundberg 13:17 (ass #4 Lowe, #51 Sylvegård)
2-0 #18 Marcus Sylvegård 36:55 (ass #94 Persson, #11 Kossila)
2-1 #29 Filip Hållander 51:12 (ass #51 Lander)
3-1 #22 Tobias Rieder 56:16 (ass #17 Carlsson, #13 McLaughlin)

Skott på mål 22-23 (6-4, 7-9, 9-10)

Nästa match blir på torsdag den 15/2 borta mot Frölunda. Pucken släpps 19:00, kan du inte se matchen på plats följer du den på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.