Lakers nollat i Västerbotten

Publicerad: 2024-09-26
På torsdagskvällen gick SHL tåget vidare med omgång 3. I Skellefteå Kraft Area fick Lakers det åter tufft mot ett av de tänkta topplagen Skellefteå AIK som nollar smålandsgänget och vinner klart med 4-0.

Efter förlusten hemma mot Färjestad i tisdags styrde Lakers upp till Västerbotten under torsdagen för match i den tredje omgången mot Skellefteå AIK. Det är en ganska kul match initialt att titta på. Faktum är att matchens först spelsekvens är hela 14 minuter lång. Måste vara nån typ av rekord känns det som.

Det är dessutom 14 väldigt jämna minuter som bjöd på intensiv hockey från båda håll. Strax efter första avblåsningen åker hemmalaget på matchens första tvåa när Rickard Hugg åker på en tripping. Ett sjätte försök för Växjö Lakers i spelformen powerplay, och även denna gång utan att få till nått som liknar en målchans.

Istället börjar sakta men säkert hemmalaget tugga på och ta över mer och mer. Och då händer det som hände sist i Vida Arena när Lakers backar strular med pucken djupt ner i egen zon. Denna gången är det Anton Heikkinen som vinner puck i Lakers försvarszon, kliver in och hittar femte hålet på Åhman och vi har hemmalaget i ledning efter 17.42.

Gästerna känns i detta läge paralyserade och med bara 8 sekunder kvar av perioden hittar Oskar Vuollet pucken framför Lakers mål och kan skjuta in 2-0 efter ett rejält tryck från hemmalaget. Som visar hur man gör mål och är effektiva. Skotten går klart till hemmalaget med 10-5. Den andra perioden blir ganska mycket tråkigare. Hemmalaget i ledning spelar på ett sätt där dom stänger ner det mesta ytor och går för snabba spelvändningar.

Lakers i sin tur har inte den edge som krävs för att få utdelning, och det blir en ganska händelsefattig period sett till målchanser och spelet. En del utvisningar och en del handgemäng, annars ganska mycket ingenting. Skotten i den andra perioden slutar 10-7.

I den tredje perioden hoppades vi ju givetvis på att Lakers skulle komma ut och sätta hårt tryck och för hoppningsvis få en tidig reducering. Men det blir istället hemmalaget som utökar ledningen till 3-0 genom Leo Sundqvist. Lakers försöker men har svårt att skapa bra målchanser och de målchanser man verkligen får fram är man inte tillräckligt heta på.

Ett exempel är en 3 mot 1 i mitten av perioden där man spelar fram fint till ett direktavslut från Manuel Ågren, som dock inte får upp pucken i ett tomt nättak utan istället sätter den på Linus Söderströms benskydd. En stund efter det visar istället Oskar Nilson hur man gör mål, när han från utkanten av slottet drar ett dragskott rakt upp i krysset och det står 4-0 på jumbotronen efter 13.43.

Resten av perioden och matchen blir en ren transport fram till signalen som förkunnar 60 minuters spel och 4-0 seger till hemmalaget Skellefteå AIK. Ett hemmalag som vinner skotten i samtliga 3 perioder, den sista med 13-9 och totalt med klara 33-21. Laget får slicka såren och ladda om batterierna inför lördagens bortamöte med Malmö Redhawks. Nedsläpp i Malmö Arena kl 18.00.