Lakers skapade sig en uppförsbacke i Geneve

Publicerad: 2023-12-05
Växjö Lakers flög på tisdagseftermiddagen ner till Geneve (Schweiz) för kvartsfinal 1 i CHL slutspelet. Men pga en väldigt svag inledning från gästerna kunde hemmalaget Geneve-Servette skutta ifrån tidigt och till slut vinna matchen med 4-1 inför nästa veckas retur i Växjö.

På tisdagskvällen var det så dags för att starta upp säsongens kvartsfinalspel i CHL slutspelet. Växjö Lakers satte sig på flyget och tog sig ner till Geneve i Schweiz. Taggade hade vi givetvis hoppats på, men laget såg segt och svagt ut inledningsvis, och var kanske inte alls beredda på vad dom skulle möta, kändes det som.

Efter 3.17 var det 1-0 och 39 sekunder senare, närmare bestämt 3.56 var det 2-0 till hemmalaget. Målen gjorda av finska före detta NHL stjärnan Valtteri Filppula och Tim Berni. Gästerna såg mer eller mindre snurriga ut och hade svårt att göra nått vettigt på banan alls. Man förslorade alla kamper, och man hade väldigt svårt att ta sig ur egen zon. Samtidigt som man inte lyckades etablera något eget anfallsspel.

Detta gjorde givetvis hemmalaget ännu bättre och självförtroendet var ju givetvis på topp. Man drev helt och hållet den första perioden och vann skotten med 11-5. Växjö Lakers 5 skott var faktiskt allt i skottförsök man hade. 100% gick på mål, men det var inga farliga skott alls. Sista minuten var ju förhoppningen att man skulle hålla ner siffrorna till 2-0 innan paus, för att gå in och hitta lite energi.

Då sticker hemmalaget upp igen, får fast pucken och till slut, med bara 1.07 kvar av perioden trycker Tanner Richard in 3-0 bakom Adam Åhman. Uppförsbacken växer. I början av den andra perioden åker först Jacub Stancl ut för en tripping. En utvisning som Lakers dödar av med lite flyt, och får istället själva efter 9.20 en chans till PP när Sami Vatanen visas ut.

Men det stämmer inte riktigt denna dag. Dryga minuten efter att Vatanen kommit tillbaka på banan åker Robert Rosén ut för andra gången denna kväll. Och med bara en sekund kvar av hans utvisning kan Vincent Praplan skjuta 4-0 till Geneve-Servette efter 15.28. Det blev det sista som hände i den andra perioden. Nämnas kan också att det verkar som statistik grabbarna i Geneve slutade räkna efter första perioden, för enligt statistiken skulle lagen bara skjuta ett skott vardera dom sista 40 minuterna.

I den tredje perioden kom en liten push från gästerna, samtidigt som hemmalaget stänger ner tillställningen på ett effektivt sätt. Lakers får till slut måla och förbättra situationen lite grann inför returen om en vecka. Ett tre måls överläge ska tas igen, vilket kommer att bli extremt svårt mot ett starkt Geneve. Man hade behövt att göra 60 bra minuter. Det blev bara 40 halvbra och en väldigt svag period.

Men vi laddar om batterierna och ser nu fram mot seriefinal i Vida Arena mot Färjestad på torsdag med nedsläpp kl. 19.00.