Effektiv klimatlösning har minskat Växjö Lakers elförbrukning

Publicerad: 2023-09-05
Artikel
Sedan några år tillbaka har Växjö Lakers gjort en satsning för att minska sin klimatpåverkan, dels genom solceller men även genom effektivare klimatanläggning.

I mars år 2022 ingick Växjö Lakers Fastighets AB och Växjö Energi AB, VEAB ett avtal om installation och drift av en solcellsanläggning på taket av Vida arena. Utöver en 1 917 m2 solcellsanläggning installerades det även tio laddplatser för bilar.

Mellan januari och 25 maj i år var 8,3 % av Växjö Lakers Fastighets AB:s totala elförbrukning producerad med solceller. Och i maj stod solcellerna för 37,6 % av den totala elförbrukningen i företaget.

Den totala elförbrukningen i Växjö Lakers Fastighets AB mellan januari och mitten på maj minskade under säsongen med 1,3% jämfört med samma period säsongen 21/22.

Utöver solcellerna har Växjö Lakers Fastighets AB tillsammans med mångårige partnern Ömangruppen gjort ett omfattande arbete för att optimera klimatet i arenan.

- Vi har kommit långt i vårt arbete med att optimera klimatet i arenan samtidigt som vi kunnat spara in på kostnaderna, säger Roger Johansson, fastighets- och driftansvarig i Växjö Lakers Fastighets AB och fortsätter:  

- Utmaningen var att hitta en hållbar klimatlösning i arenan som skulle fungera oavsett besöksfrekvens och årstid. Valet föll på en totallösning med ventilation, värme, kyla och sorptionsavfuktning för att optimera klimatet i arenan.

Sorptionsavfuktaren drivs med vatten som värms upp av överskottsvärme från ismaskinerna vilket dels resulterat i lägre elförbrukning. Sorptionsavfuktarens huvudsakliga uppgift är att säkerställa klimatet när arenan inte används för matcher. Även årstiden ute påverkar luftfuktigheten. Under vintermånaderna används avfuktaren mindre då det både är kallare och torrare.

Förbrukningen av fjärrvärme har sedan översynen minskat stadigt de senaste åren. På två år har fjärrvärmebrukningen minskat med nästan 200 megawattimmar. En markant minskning synliggjordes mellan januari och maj 2023 jämfört med samma period året innan. Fjärrvärmeförbrukningen minskade med nästan 30%.

- Det är många parter som varit inblandade i arbetet med att bli mer hållbar, VEAB, Ömangruppen och gänget på fastighet. De har gjort ett riktigt bra arbete och vi i Växjö Lakers har tagit ytterligare några kliv till att bli mer hållbar ekonomiskt och miljömässigt, säger Johan Markusson, VD Växjö Lakers.

Kommunikatör Hanna Södergren