Inför Färjestad - Växjö

Publicerad: 2023-09-14
Inför
Den långa väntan är över! I kväll inleds äntligen en ny SHL-säsong då Växjö tar sig an storklubben, Färjestad, i Löfbergs Arena.

142 dagar har gått sedan Växjö lyfte SM-bucklan i VIDA Arena. Nu är det äntligen dags att inleda en ny SHL-säsong, där Lakers kommer göra allt för att försvara sitt SM-guld.

Under de senaste två veckorna har Växjö spelat fyra tävlingsmatcher i form av gruppspelsbataljer i Champions Hockey League. Laget har sannerligen fått en smakstart då man vunnit samtliga tillställningar. Lakers inledde med att 5-1-besegra det finska topplaget, Pelicans, på bortaplan. Därefter begav man sig till Norge och lyckades fälla Stavanger i en galen kamp, som Växjö till slut vann med 7-6 efter straffar.

Efter två bortamatcher vände Lakers hem till Småland igen. Först besegrade man danska Aalborg med 5-2 innan man nollade schweiziska Biel med 4-0. Emil Larmi svarade för en mycket stark insats mellan stolparna samtidigt som Robert Rosén, Manuel Ågren, Martin Lundberg och Kalle Kossila målade framåt. Den sistnämnde noterades även för två målgivande passningar.

Kvällens motståndare, Färjestad, har precis som Växjö, spelat fyra gruppspelsmatcher i Champions Hockey League under de senaste två veckorna. Karlstadslaget har också mött Stavanger (4-2), Biel (4-1) och Aalborg (8-0) och segrat i samtliga fajter. Det har även blivit en förlust då man föll med uddamålet 2-3 borta mot tyska ERC Ingolstadt.

Växjö och Färjestad drabbades samman fyra gånger under fjolårets grundserien, där matcherna slutade på följande vis:

22-09-22 | Färjestad – Växjö 4-2
29-10-22 | Växjö – Färjestad 3-2 OT
05-01-23 | Färjestad – Växjö 1-0 SO
04-02-23 | Växjö – Färjestad 4-0

Som synes slutade samtliga fjolårsmatcher med hemmavinst. Två efter ordinarie speltid, en efter förlängning och en efter straffar. De båda lagen höll dessutom en varsin nolla.

Nu är den förra säsongen historia och vi blickar framemot en ny – med start i kväll! Växjö kommer göra allt för att följa upp de fyra vinsterna i CHL med ytterligare en viktoria och skapa ett riktigt gott självförtroende inför hemmapremiären mot Malmö på lördag. Den vill ni inte missa!

Kvällens match spelas i Löfbergs Arena, Karlstad, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Växjö har förlorat fem raka SHL-premiärer och två av dem mot Färjestad.

… Färjestad har vunnit två raka SHL-premiärer.

… Växjö har vunnit fyra av sina sju senaste bortamatcher mot Färjestad (alla sammanhang inräknat).

… Färjestad har gjort tolv (!) mål under sina två senaste matcher.

… Kalle Kossila gjorde tre poäng (1+2) i Växjös senaste match (4-0 mot Biel).

Skribent Timmy Renud