Förlust för Lakers i Göteborg

Publicerad: 2024-02-15
Efter ett 12 dagar långt landslagsuppehåll så styrde Växjö Lakers mot Göteborg och en start av upploppet mot slutspel. Men det var ett Lakers som inte riktigt var med från start den här kvällen och den 3-0 ledning som Frölunda tog tidigt blev för mycket att ta tillbaka.

Äntligen dags igen efter 12 dagars uppehåll. På torsdagen gick Lakers bussen till Göteborg och Scandinavium för den 42:a spelomgången i säsongen 23/24. Och man förväntade sig spelsugna spelare i båda lagen.

Men sett till starten i den här matchen, så kändes det nästan som om det bara var hemmalaget som kände för att spela den här kvällen. Växjö Lakers såg faktiskt ut som statister i inledningen. Redan i den andra minuten ger sig Frölundas Pontus Johansson ut på en liten promenad i mittzon. Ja, det ser ut som en promenad. Han kommer igenom utan att någon egentligen hindrar honom alls. Han trampar runt Lakersbacken och får in pucken i kaoset framför Larmi och Malte Strömwall kan trycka in pucken bakifrån förlängda mållinjen. 1-0 redan efter 1.18.

Och Lakers fortsätter att se ganska sega och oinspirerade ut, och har svårt att skapa någonting över huvudtaget där ute. Det står 6-0 i skott när Ruohomaa hittar en fri Malte Strömwall som hittar femte hålet på Larmi och det står 2-0 till hemm,alaget efter 7.20. Drygt 2 minuter senare gör Malte Strömwall hattrick när han åter igen spelar in pucken bakifrån förlängda mållinjen och det är 3-0 på tavlan efter 9.36.

Mardröms öppning kan man tycka, men gästerna är så långt knappt på plats i Scandinavium. Efter 3-0 börjar man sakta komma igång genom att vinna lite dueller och skapa några halvchanser. Halvchanser som blir vassare och vassare och man får dessutom en väg in efter 13.44 när Nssén åker för en tripping och Gabriel Carlsson kan trycka in 3-1 från blålinjen efter 15.06. Med lite tur kunde det stått 3-2, när Brian Cooper träffar stolpen i sista sekunden. En uppryckning helt klart men ändå en uppförsbacke efter 20 minuter. Hemmalaget vinner skotten med 8-6.

I pausen mellan första och andra hade man nog ett allvarligt snack, för när väl pucken släpptes för den andra perioden så var det ett helt annat Lakers som kom ut på banan. Mycket mer aggressivt i sin forecheck. Man låg närmare motspelarna över hela banan, vilket gav intrycket att Frölunda faktiskt hade det lite mer besvärligt med att skapa nått. Efter bara 44 sekunder åker Kalle Kossila ut och man kände direkt att oj, det här blir jobbigt. Men Lakers spelar riktigt bra i sitt boxplay och Frölunda får egentligen inte till nått alls.

En bra period av gästerna när vi går in i den 14:e minuten och Kalle Kossila åker ut igen, denna gång för roughing. I detta läge kände man att hemmalaget ville ha revansch för sitt första dåliga PP. Men Lakers fortsätter att spela riktigt bra och Viktor Stjernborg sätter ordentlig press på Tömmernes och vinner pucken i offensiv zon, spelar in pucken till Hugo Gustavsson som direktskjuter in 3-2 reduceringen i numerärt underläge efter 13.47. Och den andra perioden är gästernas från början till slut. Målmässigt stannar det dock vid 0-1 och man vinner skotten med 5-11.

Men man tappar tyvärr detta initiativ genom slarv i den tredje perioden. I en spelvändning, som inte alls ser så farlig ut till en början lyckas ändå Max Friberg åka sig fri, få pucken av Ruohomaa och stänka upp 4-2 i krysset bakom Larmi efter 6.08. Rullgardin ner? Ja, den kom i alla fall efter 11.38 när Noah Hasa får stå framför mål och få tag på ett inspel och trycka in 5-2. Mclaughlin reducerar med ett riktigt snyggt mål efter 18.47, men närmare än så kom man inte. Frölunda var effektivare än Lakers ikväll, och framför allt tog man vara på de misstag som Lakers bjuder på. Lite ringrostigt. Men det är bara att åka hem, slicka såren och ladda för en ny batalj på lördag då bussen går vidare till Leksand med nedsläpp kl 18.00.

SAMMANFATTNING

01.18 1-0 Malte Strömwall (Jere Innala, Mikael Ruohomaa)
07.20 2-0 Malte Strömwall (Mikael Ruohomaa, Henrik Tömmernes)
09.36 3-0 Malte Strömwall (Max Friberg, Isac Heens)
15.06 3-1 Gabriel Carlsson (Dylan Mclaughlin, Emil Sylvegård)
33.47 3-2 Hugo Gustavsson (Viktor Stjernborg)
46.08 4-2 Max Friberg (Mikael Ruohomaa)
51.38 5-2 Noah Hasa (Linus Öberg, Isac Born)
58.47 5-3 Dylan Mclaughlin (Gabriel Carlsson, Kalle Kossila)

Skott: 27-28 (8-6, 5-11, 14-11)

Utv: FHC 1x2, VLH 3x2

Patrik Hammarstedt