Växjö Lakers föräldraprogram ska lyfta goda föräldrabeteenden

Publicerad: 2024-03-03
Nyhet
Studier visar att barn och ungdomar i föreningsidrott slutar allt tidigare. En orsak till det kan vara press från föräldrarna. Sedan säsongen 2019/2020 erbjuder Växjö Lakers ett föräldraprogram i samarbete med RF-SISU Småland och Linnéuniversitet.

Föräldraprogrammet – ”Att vara idrottsförälder” består av åtta olika delar, en för varje ålderskull anpassad utifrån barnets ålder. Första delen hålls för föräldrar till barn som är 7–8 år och sista delen hålls när barnet är 14-15 år.

- Syftet är att utbilda föräldrarna i rollen som idrottsförälder, att lyfta de goda beteendena, säger Kristoffer Lindgren, idrottskonsulent på RF-SISU Skåne och en av initiativtagarna till programmet.

De åtta delarna behandlar bland annat föreningskunskap, hur man som förälder är stöttande till barn och ledare. Föräldraprogrammet diskuterar även träning utifrån olika perspektiv.

- Syftet med föräldraprogrammet är att träffa föräldrarna i rollen som idrottsförälder, att lyfta de goda beteendena, säger Kristoffer Lindgren, idrottskonsulent på RF-SISU Skåne och en av initiativtagarna till programmet.

Du nämner att föräldrautbildningen ska lyfta föräldrarnas goda beteende, kan du ge exempel på goda beteenden i detta sammanhang?

- Det är viktigt att betona att det inte finns ett föräldrabeteende som fungerar i alla lägen. På träffen vill vi lyfta barnets perspektiv, att man som förälder ska vara ett stöd till barnets idrottande, men också att idrottandet ska vara på barnets villkor. Det allra viktigaste är att glädjen i barnens idrott prioriteras, idrott ska först och främst vara roligt.

I mars 2024 genomför Växjö Lakers för fjärde gången föräldraprogrammet där samtliga föräldrar bjuds in till intressanta diskussioner för att ta del av forskningen inom området.

- Det vi kan se när vi genomfört träffarna är att det är ett uppskattat forum. Där vi skapar förutsättningar för diskussioner om föräldrarollen – vilket det sällan diskuteras om annars, säger Kristoffer Lindgren. 

Kommunikatör Hanna Södergren