Nya serieledare

Publicerad: 2024-01-18
Växjö Lakers som hade 13-2 i målskillnad från förra veckan tog emot Modo i en inledningsvis ganska rafflande match, där Växjö efterhand skapade sig kontroll och vann till slut ganska övertygande med 4-2, efter bland annat två mål från Marcus Sylvegårds klubba.

I upptakten av första perioden var det Växjö som satte an tonen genom två riktigt vassa avslut mot Lassi Lehtinen innan man släppte till ett rent friläge för Josh Dickinson där Adam Åhman kom ut fint och räddade den pucken. Växjö fortsatte trycka på, och ännu ett friläge för Modo, där backcheckingen bedömdes vara för hård och ett straffslag dömdes. Sampo Ranta tog hand om straffen och förvaltade den väl till en 0-1 ledning för gästerna redan efter 03:31 spelat. Växjö svarade omedelbart upp, när Victor Stjernborg mördade en maska i nättaket med ett rungande avslut. Gästerna tryckte på i följande anfall, och man satte upp flera bra avslut och fick till sist betalt när Adam Pettersson styrde in en puck, helt otagbar för Åhman, snacka om händelserik inledning.

I samband med matchens första powerbreak kom också matchens första utvisningar, när Keegan Lowe och Mikkel Aagaard hamnade i luven på varandra, de fick vila två minuter men straffen kvittades och vi fortsatte spela 5-5 på isen. Fortsatt högt tempo på isen, även om målen inte ramlade like tätt mot slutet av perioden. Men vi fick en kvittering när det återstod dryga tre minuter, i en rörig situation framför Lehtinen var Marcus Sylvegård påpassligt framme och kunde peta in den lösa pucken. Med 44 sekunder kvar verkställdes en avvaktande utvisning på Daniel Brickley för en hakning, men några fler mål blev det inte utan vi hade lika på 2 inför andra.

Andra perioden inledde Växjö med en man mer på isen, och man fick ett par lägen men inget som resulterade i något mål. Det gjorde dock Gabriel Carlssons backskott någon minut senare när Noah Östlund serverade passningen. 3-2 i upptakten på andra alltså. Växjö jobbade fast gästerna ett par gånger i deras zon, vi vet ju hut tufft det är att få till byte i andra perioden, och det brukar kunna betala sig med mycket mjölksyra i motståndarnas ben.

En hel del böljande spel utan några större målchanser mitt i perioden, båda lagen hade tightat till lite defensivt, och gjorde det svårt för motståndarna att komma in i farligt område. Med 05:30 kvar kom en utvisning på August Berg för fasthållning av klubba, och något vidare powerplay blev det inte, inte förrän precis på slutet, då Noah Östlund serverade Marcus Sylvegård och pang, boom, swish så var ”Mackan” åter ensam ledare i SHL:s skytteliga. 4-2 på tavlan och publiken i riktig högform på läktarna, när periodvisslan förkunnade paus inför upplösningen av denna match.

Tredjeperioden inleddes med en tidig utvisning på Brian Cooper för en onödig eftersläng och bjöd Modo till deras första powerplay. Men Växjö Lakers penalty kill fungerade alldeles utmärkt, och Cooper var snart med i spelet igen. Växjö spelade bra, man satte upp flera rejäla möjligheter samtidigt som man ganska effektivt höll Modo på utsidan alternativt gav Adam Åhman fri sikt. Adam såg som vanligt stabil ut och lämnade få returer på sina ingripanden. Spelet kändes ganska kontrollerat i denna period. Växjö var bra med bakåt, och skapade en hel del framåt, bland annat hade Gabriel Carlsson ett rungande ribbskott bakom Lehtinen. Noah Östlund spelade friskt och fredjigt som vi är vara att se honom, och Dylan McLaughlin snurrade runt med sina motspelare så det stod härliga till, och så klart Marcus Sylvegård, som åter hittat målformen. Det var flera som var bra idag, men viktigast var helheten, maskinen Växjö med den 6:e utespelaren på läktaren trummade på och det såg ganska stabilt ut.

Med 5 minuter kvar kom det en utvisning på Gabriel Carlsson, och skulle det bli Modos biljett in i matchen? Men nej, Växjö höll undan. Modo tog ut Lehtinen för spel 6-5 direkt efter utvisningen, och med 1:50 kvar strök pucken mållinjen bakom en överspelad Åhman, men något mål blev det inte. Det blev inte några fler mål alls, utan Växjö Lakers satte in 3 ganska klara pinnar på kontot, och satte sig därigenom överst i tabellen eftersom Färjestad förlorade mot Skellefteå ikväll.

Skott: 33-32 (14-9) (10-7) (9-16)

Nästa match blir hemma mot Örebro, redan på lördag den 20/1 kl 18:00, och hockey ses ju bäst live, så skaffa dina biljetter (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.