Tung förlust mot Leksand

Publicerad: 2024-10-12
Det började bra, Växjö bjöd på en riktigt fin första period, Leksand kom tillbaka i mellanakten och i densamma började det grina emot för Växjös del. Till viss del självförvållat, man hjälpte inte varandra tillräckligt under stunder, men också en hel del ifrågasatta domslut som tyvärr inte var till Växjös fördel.

Idag var familjefest i VIDA Arena och Leksands IF stod för motståndet. Första perioden inledes i ett högt tempo av båda lagen, kanske med en liten fördel för Växjö som var tydligare i mittzon och kom lite närmare motståndarens mål. Det var också Växjö som var tyngst utmed sargerna, och publiken var med på noterna, vilken stämning alltså! Växjö fortsatte hålla bra fart under skridskorna, och man dominerade spelet med puck, men in på mål var det tight. När vi nästan spelat 9 minuter kom matchens första utvisning på Fred Nilsson för en fasthållning, och Växjö ställde upp första powerplayenheten.

Med en man mer på isen spelade Växjö runt, och satte Joachim Blichfeld i läge, men Jakob Hellsten i Leksands bur räddade, ny upprullning och skott från Blichfeld, och nu räddning Hellsten. Tredje gången gillt då? Skulle det funka? Jomän, ny upp rullning, Blichfeld med laddad bössa och efter två låga skott fick Jocke lite höjd på gummit, och då satt 1-0 i powerplay. Det var faktiskt säsongens första pp-mål från Växjö, skönt att checka av den rutan också. Växjö fortsatte att trumma på, men gästerna gjorde det svårt att komma in på bra läge. Kvitteringen kom när gästerna under en avvaktande utvisning och spel 6-5, när Justin Kloos trädde in pucken i maskorna bakom Adam Åhman. Då stod matchklockan på 17:35. Endast 5 sekunder efter det kom svaret från Lakers, eller rättare sagt Victor Stjernborg, som tog pucken efter tekningen, lurade byxorna av två Leksandsbackar, och fick på en riktig projektil som Hellsten inte hade en chans att reagera på. Med halvminuten kvar kom en utvisning på Petter Granberg för en fasthållning, men perioden hann ta slut innan något fler mål kom upp på tavlan, så vi summerar en händelserik första period med 2-1, 9-10 i skott på mål och vars 1x2 minuters utvisning.

Andra perioden inleddes med drygt 1:30 i boxplay, och ett riktigt vasst sådant från gästerna. Når Justin Kloos fick tomt mål var det många som drog en lättnad suck när Kloos skickade pucken utanför. Nära där men Växjö blev fulltaliga och spel 5-5 kunde ta vid. Det var dock inte samma tryck i Växjös spel nu i upptakten av andra, man spelade mycket mer en och en, där de andra 4 mest stod och tittade på vad den femte gjorde. Man slog ifrån sig och lämnade problem till sin medspelare istället för att sätta den i ett bättre läge. Efter dryga 7 minuter spel åkte Leksand på ett felaktigt byte, och kanske kunde ett powerplay få tillbaka lite mod i de blåa?

Ja, ett litet ryck efter periodens powerbreak kom, och man lyckades också byta in en del nya spelare, det är ju en fördel när man får press i andraperioden med närheten till eget bås. Dock avbröts Lakers push av en mycket märklig utvisning på Ludvig Nilsson, flera andra situationer innan i matchen hade domarna släppt flera mindre förseelser, men denna gång åkte Nilsson för en fasthållning modell sådan som vi ser över hela isen matcherna igenom. Och det blev en dyr utvisning då Leksand lyckades kvittera i powerplay genom Patrik Zackrisson. Nej, totalt sett en sämre period från Växjö, vi stängde den med glädje och såg fram mot tredje i stället. Perioden slutade då 0-1 i mål, skott på mål landade på 8-9, och 1x2 minuters utvisning för vardera lagen.

I tredje perioden var det ett Växjö som kom ut lite mer samlat, man spelade med lite mer eftertanke inledningsvis och understödde varandra, men turen hade man inte på sin sida, pucken hoppade över den där sista klubban, eller tog på ett klubbskaft och ändrade riktning. Leksand var inte sena på att hänga på, och efter bara ett par minuters spel var det gästerna som va lite mer aggressiva, lite mer på och tog tillvara och skapade vassa lägen mot Åhmans kasse. Men momentum växlade, och Växjö kom i en fin 2-1:a, men Hellstens nät klarade sig. Efter det var det Växjö som skapade farliga lägen, ja lördagsunderhållningen var det inget fel på i alla fall.

Tiden tickade på, och med dryga 7 minuter kvar kom en trippingutvisning på Filip Eriksson för en tripping, där hela Arenan undrade var i hela friden den trippingen kom, då Ridell tappade skäret utan inblandning av Eriksson. Och ännu en gång blev en riktigt dåligt tagen utvisning dyr, då Leksand tog ledningen genom Lukas Vejdemo. Flera situationer som går emot Växjö idag. Man ska inte skylla på någon annan, men Växjöspelare som hakas, crosscheckas i isen utan åtgärd, och två icke-utvisningar som renderade i  två baklängesmål är svårt att bortse ifrån. Det blev lite känslor på isen mot slutet, bland annat fick Ludvig Nilsson och Patrik Norén vila 2 minuter efter ett litet kramkalas. Adam Åhman lämnade kassen med ca 2:30 kvar, men nej, det var som förgjort idag. Leksand sopade in en puck i tom kasse, och det som började så bra, slutade som pannkaka.

Sammanfattning i siffror då:

1-0 #86 Joachim Blichfeld 09:32 (ass #94 Persson, #40 Rasmussen)
1-1 #28 Justin Kloos 17:35 (ass #8 Caito, #33 Larsson)
2-1 #9 Victor Stjernborg 17:40 (utan ass)
2-2 #9 Patrik Zachrisson 34:56 (ass #20 Rindell, #34 Cehlarik)
2-3 #22 Lukas Vejdemo 53:21 (utan ass)
2-4 #27 Marek Hrivik 58:04 (utan ass)

Skott på mål 27-26 (9-10, 8-9, 10-7)

Utvisningarna slutade 4x2 minuter för Växjö och 3x2 minuter för Leksand.

Nästa match blir på torsdag den 17/10 då Växjö åker till Luleå. Pucken släpps 19:00, följ matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.